Provincie Zuid Holland

Toon navigatie

'Soms fiets ik in mijn eigen project'

Pascal van Dam, trainee

Naam: Pascal van Dam
Functie: Trainee
Opleiding: Sociologie en Bestuurskunde
Werkt bij de provincie sinds: 2016

Ik heb sociologie en bestuurskunde gestudeerd. Voor m’n master liep ik stage bij de provincie Noord-Holland en ontdekte wat een provincie allemaal doet. Dus toen dit traineeship langs kwam wilde ik graag meedoen. Zuid-Holland zegt me meer, ik kom er vandaan en voel me er thuis. Ik fiets er veel, soms ook door projecten waarvan ik weet dat de provincie eraan mee heeft gewerkt. Dit traineeship zit goed in elkaar. Je krijgt een aanstelling voor drie jaar, in het derde jaar ga je op zoek naar een vaste functie.

Over de begeleiding is goed nagedacht

Het traineeship is een intensief programma en het leuke is dat je als traineegroep mede het ontwikkelprogramma bepaalt. Het aanbod aan trainingen is heel divers. Zowel de politiek-bestuurlijke kant: wat doet een gemeente, wat is de functie van het Rijk? Maar ook hoe ga je om met verschillende typen bestuurders en hoe neem je de rol van de media mee in de advisering? Daarnaast werk je ook aan je persoonlijke vaardigheden, zoals communicatietrainingen met acteurs bijvoorbeeld. Je komt er achter wat je sterke en zwakke punten zijn en daar groei je van. Individuele coaching is standaard onderdeel van het traineeship. Met hem kun je bespreken waar je tegenaan loopt, wat je lastig vindt of waar je hulp bij nodig hebt. Wat ook prettig is, is dat we zo nu en dan met vijf trainees een casus bespreken en samen proberen op te lossen.

“Je werkt als trainee dus meteen mee aan zaken die er echt toe doen, dat is het mooie.” 

Kortere lijnen

De eerste acht maanden mocht ik bij de afdeling ‘Personeel en Organisatie’ meedenken over organisatieverandering. De provincie wil opgavegericht werken, dus meer uitgaan van wat er nodig is in de samenleving. Dat kun je alleen goed doen als er kortere lijnen tussen de afdelingen zijn, betere samenwerking dus.

Mijn tweede opdracht ging over gebiedsgericht werken. Hier mocht ik met opgavegericht werken aan de slag. Dus de theorie van mijn eerste opdracht, bracht ik in de tweede opdracht in de praktijk. Met gedeputeerden, B&W, raadsleden en ambtenaren keek ik, soms heel letterlijk met z’n allen gebogen over een kaart, naar een bepaald gebied. Een simpel voorbeeld: als je een weg openbreekt voor de riolering kun je misschien ook iets aan energie doen. Misschien kunnen de gasleidingen al weg? Dan moet er dus bijtijds overleg zijn tussen de verschillende afdelingen. In mijn laatste periode ben ik bezig met circulaire economie. We willen als provincie Zuid-Holland in 2050 volledig circulair zijn. Hoe kunnen we dat stimuleren? Dat wordt de zoektocht voor de komende 8 maanden.