Provincie Zuid Holland

Toon navigatie

'Ik kijk met Drentse ogen naar Zuid-Holland'

Renée Lameijer, Senior bestuurlijk-juridisch adviseur Infrastructuur

Naam: Renée Lameijer
Functie: Senior bestuurlijk-juridisch adviseur Infrastructuur
Opleiding: Natuurbeschermingsrecht
Werkt bij de provincie sinds: 2014

Op jonge leeftijd had ik al ideeën over hoe je goed voor je omgeving kunt zorgen, want ik groeide op in de natuur in Drenthe. Na mijn bachelor Rechten specialiseerde ik me in het natuurbeschermingsrecht en liep ik stage bij Vogelbescherming Nederland. Ik kwam erachter dat je je tegen regels kunt verzetten, maar dat je ook (van binnenuit) kunt meewerken aan goede regels die met alle betrokken belangen rekening houden. Toen ik klaar was met mijn master wilde ik dan ook graag in Den Haag werken – hét politiek-bestuurlijk centrum van Nederland – en solliciteerde ik bij de provincie Zuid-Holland.

Van trainee naar projectleider

Ik ben in 2014 begonnen als trainee bij de beleidsafdeling die verantwoordelijk is voor de ruimtelijke (ver)ordening. De provincie heeft een flink aantal verordeningen op het gebied van de fysieke leefomgeving, denk aan natuur, water, milieu en infrastructuur. Ik heb destijds onderzoek gedaan naar het integreren van de diverse verordeningen in één digitale Omgevingsverordening, zoals bedoeld in de Omgevingswet. Drie jaar later, toen ik eenmaal in vaste dienst was, mocht ik me als projectleider ook daadwerkelijk bezighouden met deze verbeteringsslag. Zo’n vaart kan het lopen bij de provincie. Mijn traineeship vond ik heel leerzaam; ik heb van alles een beetje mogen proeven waardoor ik heb ontdekt wat ik leuk vind en wat bij me past.

“Ik kwam erachter dat je je tegen regels kunt verzetten, maar dat je ook (van binnenuit) kunt meewerken aan goede regels die met alle betrokken belangen rekening houden.” 

Bestuurlijk-juridische vraagstukken

Inmiddels heb ik weer een overstap gemaakt en werk ik bij de Dienst Beheer Infrastructuur (DBI). Deze uitvoerende dienst zorgt ervoor dat miljoenen Zuid-Hollanders zich dagelijks vlot en veilig kunnen verplaatsen over weg en water. Als bestuurlijk-juridisch adviseur houd ik me bezig met vraagstukken die daarbij kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn in 2015 waarbij de oevers zijn beschadigd. We zijn nog steeds bezig met het verhalen van die schade. Veel gevallen kunnen we zelf met onze eenheid afhandelen, maar soms moet er ook een gespecialiseerd advocaat bij worden betrokken en dan schakel ik deze in. Dat zijn steeds leerzame processen. 

Jongerennetwerk Prozha

Ik ben drie jaar lang met veel plezier bestuurslid geweest bij Prozha, het jongerennetwerk van de provincie. Prozha organiseert een maandelijkse borrel, werkbezoeken in de provincie, workshops, collegetours en nog veel meer. Als trainee ben je in je eerste jaar automatisch lid. Zo kun je al heel snel mensen leren kennen en je netwerk een boost geven. Bij de provincie Zuid-Holland kun je je ontwikkelen, op professioneel én persoonlijk vlak.’