Provincie Zuid Holland

Toon navigatie

Als stagiair ben je met echte dingen bezig

Stage lopen bij de provincie Zuid-Holland

Je weet het misschien niet, maar er lopen op dit moment 25 stagiairs rond bij de provincie. En die kunnen heel wat meer dan kopietjes maken en bezoekers ophalen. En dat doen ze ook. We spraken drie van hen, plus stagecoördinator Linda Bierman.

Boerenprotest

Shivani Dhoen studeert Bestuurskunde en is stagiair bij de afdeling Bestuur. Niet verbazend met zo’n achtergrond. En ze heeft grote dromen: “Ik wil anderen helpen meer open-minded en publiekgericht te worden. Er is een hele wereld buiten jouw bureau en pc.” Shivani heeft laatst een debat in een statencommissie gevolgd over het Programma Aanpak Stikstof. En uiteraard heeft ze met collega’s een rondje langs het Malieveld gelopen op 1 oktober, de dag van het boerenprotest. “Het is leuk om nu, naast de theorie, in de praktijk mee te maken hoe dingen gaan.”

Klimaatdemonstratie

Joas de Rooij studeert Civiele Techniek en loopt stage bij DBI. Hij herkent hoe leuk het is om de praktijk te zien. “Laatst ging een collega een brug inspecteren, toen heb ik gevraagd of ik mee mocht. Het was een niet-beweegbare brug met betonnen leggers en verschillende bijgebouwde delen. Voor mij heel interessant om te zien.” Robert den Boer, student Landscape & Environment Management en stagiair bij afdeling Mobiliteit en Milieu: “Ik vond bijvoorbeeld de klimaatdemonstratie hier op het Malieveld heel boeiend. Maar ook een gesprek met de belangenorganisatie voor blinden over betere toegankelijkheid van het openbaar vervoer.”

Ambassadeurs

Linda Bierman is sinds kort stagecoördinator bij afdeling Personeel en Organisatie. “Het is heel goed dat we aandacht geven aan stagiairs en de mogelijkheid om bij ons stage te lopen. Over een paar jaar, als veel mensen hier met pensioen gaan, hebben we een groot aantal nieuwe mensen nodig. Prima als een deel daarvan nu al met de provincie kennismaakt door een stage. Het zijn ook onze toekomstige ambassadeurs. Heel belangrijk, want de vraag op de arbeidsmarkt is groot en een provincie is bij veel jonge mensen niet de vanzelfsprekende eerste keus.”

Pasje vergeten

Gelukkig ervaren de stagiairs de provincie niet als ‘oud en grijs’. Joas: “Bij de afdeling Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) is een goede leeftijdsverdeling. Er lopen veel jonge mensen rond, zoals trainees.” De stagiairs hebben ook onderling hun netwerk. Shivani: “We zijn met een gezamenlijke introductiedag gestart. En we hebben een Whatsappgroep. Handig voor als je je pasje vergeten bent.” Twee keer per maand organiseert Linda een bijeenkomst voor stagiairs, waar ze hun ervaringen delen en een spreker iets komt vertellen over het werk. Laatst was dat Commissaris van de Koning Jaap Smit. Robert: “Hij was heel toegankelijk en zijn verhaal toonde aan dat je overal terecht kunt komen."

Waardering

Wat vinden ze belangrijk in het werk? Robert: “Ik vind het fijn dat ik makkelijk iets aan iemand kan vragen en dat er opbouwende kritiek is. En vrolijkheid.” Joas: “Ik waardeer gezelligheid, dat je goedemorgen zegt en een praatje maakt. Bijvoorbeeld over hoe je weekend was.” Shivani vindt betrokkenheid en waardering belangrijk: “Onderschat jonge mensen niet, wij hebben ook bepaalde kennis die we graag inzetten.” Linda: “Stagiairs brengen natuurlijk de nieuwste kennis en inzichten van universiteiten en hogescholen mee. En daar kun je als medewerker en als organisatie je voordeel mee doen.”

Voel je jong

Vaak zijn de begeleiders van stagiairs zelf jong, zo rond de 30. Linda: “Zij kunnen zich goed met stagiairs identificeren, hun eigen stagetijd ligt nog niet zo ver achter hen.” Toch vindt ze het jammer dat oudere medewerkers de boot nogal eens afhouden. “Ze denken dan dat begeleiding veel tijd kost of beseffen niet dat hun kennis voor een jongere interessant is. Mensen weten vaak niet hoeveel ze weten. Dus ik hoop dat oudere medewerkers er nog eens over willen nadenken. Daarbij is het leuk! Begeleid een stagiair en krijg gratis en voor niks de energie mee van een jonger iemand.”

Stage en afstuderen

We zijn op zoek naar jou!